ТЕЦ Марица Изток 3 - една от двете т.нар. американски централи,

...
ТЕЦ Марица Изток 3 - една от двете т.нар. американски централи,
Коментари Харесай

ТЕЦ Марица Изток 3 спира работа

ТЕЦ " Марица Изток 3 "  - една от двете така наречен американски централи, стопира краткотрайно работа от през днешния ден, 21 февруари. Причината е, че на тази дата изтича дълготрайният й контракт с Националната електрическа компания за изкупуване на създадената електрическа енергия на закрепени цени, оповестява 24 часа. Централата към този момент ще би трябвало да продава на свободния пазар, само че в момента цените на него не са преференциални. 

" Спирането е краткотрайно, на този стадий няма да има съкращения на служащи и чиновници. По-голямата част от тях ще се занимават с поддръжка, с ремонт на централата и подготовката й за време, в което цените на електрическата енергия ще са по-добри ", изясни изпълнителният шеф Васил Щонов пред старозагорската електронна медия Divident.ЕU.

Топлоелектрическа централа " Марица Изток 3 " бе платен и осъвременен през 2009 година от листната на лондонската борса компания " КонтурГлобал ", която подписа 15-годишен контракт с НЕК за изкупуване на творби от нея ток. Самата НЕК държи 27% от централата. През 2022 година " КонтурГлобал " продаде каузи си на фонда KKR, който е акционер в " Юнайтед груп " - притежателят на " Виваком ". 

Работата на централата към този момент минава на търговски принцип - когато има положителни цени ще работи, а когато няма положителни цени, няма да работи, изясни Васил Щонов. ТЕЦ-ът ще работи единствено в дните, когато борсовата цена на тока надвишава разноските за производството му. Себестойността на създадената от Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 3 " електрическа енергия е 125 евро (245 лева.) на MWh - надалеч над цените, на които се търгува токът на Българската енергийна борса от лятото насам. 

В частния Топлоелектрическа централа са заети около 400 души. Съвместно с министерствата на енергетиката и на труда се изготват стратегии за тяхната преквалификация в други дейости.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР